Защо чесънът гние в градината и какво да направите, за да спасите реколтата
Чесънът е една от най-често срещаните градински култури, която се отглежда в почти всеки градински парцел в различни региони на страната. Добре известно е, че това луковично растение има бактерицидни свойства, следователно трябва да е устойчиво на гниене. Въпреки това, не само начинаещи градинари, но и градинари с опит са изправени пред проблема с гниенето на чесъна в градината.
Външни признаци на гниене
За да предотвратите загубата на реколтата и да започнете навреме борбата срещу гниещия чесън в градината, трябва редовно да инспектирате насажденията от чесън и да обръщате внимание на следните симптоми:
- преждевременно пожълтяване на листата от чесън, появата на нехарактерни петна и удари по тях;
- появата на гниеща миризма при разхлабване на почвата.
Преждевременното пожълтяване на листата от чесън е своеобразен сигнал на растение за съществуващите проблеми с грижите, болестите или инфекцията от вредители
Ако тези симптоми са налице, се препоръчва да издърпате една глава чесън от земята и внимателно да изследвате скилидките и люспите на растението. Ако установите, че луковицата е станала мека, има повреда, плака, тогава трябва спешно да вземете мерки за спасяване на реколтата.
Защо чесън гние
За да бъдат ефективни мерките за опазване, е необходимо да се определят причините за процеса на гниене. Често срещан проблем е нарушаването на правилата за поливане на чесъновите култури. В преовлажнена почва се създава благоприятна среда за развитието на бактерии, провокира появата на гниене върху чесъна. Но проблемът може да възникне не само поради излишната влага, трябва да обърнете внимание на други важни фактори.
Кацане и оран
Причината за гниенето може да бъде тежка почва, в която се натрупват топи води. Неблагоприятно влияе върху здравето на чесъна и повишената киселинност на почвата. Подкиселена и преовлажнена почва - идеална среда за развитие на спори от гъбични инфекции, За чесъна се предпочитат области с лека, дишаща почва с неутрална киселинност, поради което при приготвяне на площадката трябва да се добавя пепел или доломитово брашно. Почвата се наторява предварително, като се използват:
- селетер (20 g на 1 кв.м);
- калиев хлорид (20 g на 1 кв.м);
- суперфосфат (60 g на 1 кв.м).
Важно условие за здравословното засаждане на чесъна е спазването на правилата за сеитбообращение. При отглеждане на чесън на едно и също легло в продължение на няколко години, растенията ще имат липса на калий, в почвата ще се натрупват патогенни бактерии и спори от гъбични инфекции.
семена
За засаждане на чесън е необходимо да използвате само висококачествени семена. Зъбите с признаци на гниене, петна от плесени, механични повреди не могат да се използват, тъй като те се превръщат в източник на разпространение на гъбични спори, които засягат почвата и други растения. Значително намалява вероятността от заразяване с патогени дезинфекция на семената. Чесънът карамфил може да се напръска с фунгициди (Fitosporin, Topsin-M) или да се накисне в:
- физиологичен разтвор (1 супена лъжица лъжица сол на 1 литър вода). Време за накисване - не повече от 5 минути;
- розов разтвор на калиев перманганат. Време за накисване - 10-12 часа;
- разтвор на меден сулфат (1 чаена лъжичка на 10 литра вода). Време за накисване - 1-2 минути.
За да приготвите розов разтвор на калиев перманганат, се нуждаете от 1 чаена лъжичка от продукта на 10 литра вода
Основната причина за гниенето на чесъна в градината са гъбичните инфекции. Най-често те се появяват при преовлажняване на почвата, което не винаги е свързано с прекомерно поливане. Причината за излишната влага може да е дъждовно лято.
Коментари
Публикуване на коментар